Pressemeddelelse -
Globaliseringen er modstandsdygtig, selv når USA og Kina bevæger sig væk fra hinanden
DHL og New York Universitys Stern School of Business har netop udgivet den nyeste udgave af deres DHL Global Connectedness Index 2022. Det er en dybdegående rapport, der tager temperaturen på globaliseringens tilstand og dens udsigter. Og der er flere overraskelser i dette års rapport. Danmark rykker en plads op.
Vallensbæk d. 3. maj 2023: Ved at analysere data fra 171 lande og territorier afslører indekset, hvordan strømme af handel, mennesker, kapital og information bevæger sig rundt i verden. Modsat hvad man måske ville tro, viser den nye rapport, at den globale handel og økonomi har været bemærkelsesværdigt robust over for de seneste udfordringer som Covid-19-pandemien og krigen i Ukraine.
Efter et lille fald i 2020 steg DHL Global Connectedness Index’et igen i 2021 til over præ-pandemiske niveauer. De aktuelt tilgængelige data peger på en yderligere stigning i 2022 på trods af langsommere vækst i nogle former for handel og samarbejde. International handel med varer var i midten af 2022 10 procent over præ-pandeminiveauer. Internationale rejser forblev 37 procent under 2019-niveauerne i 2022, men fordobledes sammenlignet med 2021.
"De seneste data fra DHL Global Connectedness Index afkræfter klart opfattelsen af, at globaliseringen sættes i bakgear. Globalisering er ikke bare et buzzword – det er en stærk kraft, der har transformeret vores verden til det bedre. Ved at nedbryde barrierer, åbne markeder og skabe muligheder har det gjort det muligt for enkeltpersoner, virksomheder og hele nationer at blomstre og trives som aldrig før. Efterhånden som vi fortsætter med at omfavne globaliseringen, kan vi skabe en lysere fremtid, der gavner os alle og en verden, der er mere forbundet, mere velstående og mere fredelig end nogensinde før,” siger John Pearson, adm. direktør for DHL Express.
USA og Kina: Geopolitisk rivalisering ødelægger forholdet
DHL Global Connectedness Index afslører, at USA og Kina er ved at bevæge sig væk fra hinanden på flere områder. Ved at analysere 11 forskellige typer af handel, kapital, information og personlige forbindelser (f.eks. eksport af varer, M&A-transaktioner og videnskabeligt forskningssamarbejde), er andelen af amerikanske forbindelser til Kina faldet i 8 af de 11 typer siden 2016. I samme tidsperiode faldt andelen af Kinas forbindelser til USA i 7 af de 10 typer handel, hvor data var tilgængelige for Kina, og nogle af disse fald var betydelige. På trods af dette forbliver USA og Kina stadig forbundet og mere end andre lande, der ikke deler grænse. Desuden viser dataene, at den noget afkølede relation mellem de to lande hidtil ikke har ført til en bredere fragmentering af de globale forbindelser mellem rivaliserende landegrupper.
Analyser i DHL Global Connectedness Index viser også, at forudsigelser om et skift fra globalisering til regionalisering ikke – i hvert fald endnu – er blevet til virkelighed. Den gennemsnitlige afstand, som handel, kapital, information og menneskelige forbindelser dækker, er steget over de seneste to årtier, og handelsforbindelser strakte sig endda over endnu længere afstande under Covid-19-pandemien. Den eneste kategori, der viser en tydelig nylig ændring i retning af regionalisering, er de menneskelige relationer. Dette skyldes den drastiske ændring i rejsemønstre under Covid-19-pandemien.
"Det er fortsat et åbent spørgsmål, om handelsmønstre vil blive væsentligt mere regionaliserede i fremtiden. Mange virksomheder og regeringer er fokuseret på near-shoring for at regionalisere forsyningskæder, og der er betydelige forretningsmæssige fordele, der kan komme fra regionalisering. På den anden side sker mere end halvdelen af al handel allerede regionalt, og fordelene ved langdistancehandel er stadig vigtige, især da inflationen forbliver høj, den økonomiske vækst er aftaget, og fragtraterne for containere er faldet igen,” siger Steven Altman, Senior Research Scholar og direktør for DHL Initiative on Globalization ved NYU Sterns Center for the Future of Management.
Holland i front, Danmark rykker frem
Ifølge den nye rapport er Holland endnu engang det land, der er mest forbundet globalt set. Singapore er samlet set nummer to, men er på førstepladsen med hensyn til mængden af internationale forbindelser sammenlignet med indenlandske. Storbritannien har de globalt mest distribuerede handelsstrømme med andre lande. Der er repræsentanter fra alle verdensregioner blandt de 55 lande, som er mest globalt forbundne.
Danmark er overordnet set rykket en plads op ad rangstigen over at være et af de mest forbundne lande i verden. Sidste år lå Danmark på en 11. plads, men er i dag kommet ind i Top 10 – to pladser bag Sverige, men hele ni pladser foran Norge. USA kommer til sammenligning på en 28. plads.
”Det er fantastisk godt klaret af et lille land som vores og vidner i den grad om, at det kan betale sig for alle – både virksomheder og personer – at orientere sig ud mod den store verden. Det har vi i Danmark faktisk altid gjort og det skal vi blive ved med,” siger Parvinder Tiwana, der er salgs- og marketingdirektør for DHL Express.
Om DHL Global Connectedness Index
DHL Global Connectedness index har været udgivet regelmæssigt siden 2011 og giver pålidelig faktuel information om globaliseringstendenser ved at analysere 13 typer af international handel, mennesker, kapital og informationsstrømme.
2022-udgaven er baseret på over fire millioner datapunkter fra 171 lande, der tegner sig for 99,7 procent af verdens bruttonationalprodukt og 96 procent af befolkningen.
En samling af 171 landeprofiler på én side giver kortfattede sammenfatninger af de enkelte landes globaliseringsmønstre.
Rapporten er bestilt af DHL og forfattet af Steven A. Altman og Caroline R. Bastian fra New York University Stern School of Business.
https://www.dhl.com/global-en/delivered/globalization/global-connectedness-index.html
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Parvinder Tiwana, Sales & Marketing Director hos DHL Express (Danmark) på mobiltelefon: 77 666 106.
Emner
Kategorier
DHL er verdens førende firma i logistikbranchen. DHL’s mange divisioner tilbyder en uovertruffen portefølje af logistikydelser lige fra national og international levering af pakker, internationale ekspresforsendelser, vej-, luft- og søtransport til supply chain management i industrien. Med omkring 380.000 medarbejdere i over 220 lande og områder over hele verden forbinder DHL mennesker og virksomheder sikkert og pålideligt og sørger for de globale handelsstrømme. Og med specialiserede løsninger til vækstmarkeder og industrier, herunder e-handel, teknologi, life science og sundheds–pleje, energi, biler og detailhandel, samt en gennemprøvet forpligtelse til at udvise ansvarlighed og en uovertruffen tilstedeværelse på vækstmarkederne, er DHL i den grad positioneret som “The Logistics company for the world”. DHL er en del af Deutsche Post DHL Group, som i 2021 omsatte for mere end 81 milliarder euro. Med fokus på bæredygtighed og klimaet yder Deutsche Post DHL Group et positivt bidrag til verden og har en målsætning om at opnå nul-emission i 2050. Se venligst mere på: www.dhl.dk